petak, 5. rujna 2014.

Šuškava torta


Brza, jednostavna, fina, velika i šuškava torta! Meni među naj naj tortama koje pravim i zato se dosta često nađe na repertoaru :D Probajte i uživajte!

KORA:
6 bijelanjaka
400gr šećera
1 žlica jabučnog octa (ili soka od limuna)

FIL:
6 žumanjaka
150gr kristal šećera + 250gr šećera u prahu
2 žlice brašna
250ml mlijeka
1 margarin
150gr mljevenih oraha

I JOŠ:
2 šlag kreme od vanilije

Bijelanjke i šećer umutiti u čvrsti snijeg (zapravo više bude gusta čvrsta smjesa, dakle isto kao kod čvrstog snijega kada okrenete posudu smjesa mora stajati, a ne curiti). Pri kraju mućenja dodati jednu žlicu jabučnog octa. Smjesu izliti u tepsiju od pećnice a po želji ju možete sami oblikovati u veći krug ili četvrtasti oblik. Peći tj sušiti u pećnici prethodno zagrijanoj na 150 celzijevih stupnjeva oko sat vremena. Nikako ne manje, može samo 15-20min duže, zavisi koliko vam je pećnica jaka.
Za fil pjenasto umutiti žumanjke i šećer te dodati 1-2 žlice brašna (zadnji put sam dodala 1 ali vrhom punu žlicu). Za to vrijeme staviti 250ml mlijeka da zakuha i u njega ukuhati smjesu od žumanjaka. Kuhati neprestano miješajući na slabijoj vatri dok se fil ne počne zgušnjavati. Ostaviti da se ohladi. Kada se fil ohladi, u posebnoj posudi pjenasto izraditi margarin s 250gr šećera u prahu te spojiti s ohlađenom kremom. Na kraju lagano umiješati mljevene orahe. Nanijeti na koru i premazati s dvije šlag kreme od vanilije. 

-Šlag kremu radim po verziji s manje mlijeka. Dobro ohladiti i uživati! Torte bude puno, i idealna je za veći broj gostiju.



Nema komentara:

Objavi komentar